Program (SLO)

Sobota, 29. januarja 2011, ob 18.30 uri

Kraj: Slovenske Konjice, Kulturni dom (kino dvorana)

 

O filmih

CIRCLE OF LIFE 

Simon Spear, Anglija

Jezik: angleški; čas: 10 minut

14. beograjski festival podvodnega filma: 3. mesto (IC)

Življenje in smrt predstavljata začarani krog tudi za vrste, ki živijo v morjih in oceanih. Film nas vodi od trenutka nastanka, skozi rojstvo, življenje in smrt. Bitja, ki naseljujejo morja in oceane, skušajo ponovno vzpostaviti naš odnos do planeta.

SURVIVORS

Zsolt Sasdi, Madžarska

Jezik: angleški; čas: 5 minut

14. beograjski festival podvodnega filma: posebna omemba žirije (IC)

Ljudje ne razumejo, da planeta Zemlja niso podedovali, temveč so si ga le izposodili od svojih vnukov. S svojim ravnanjem so pripomogli k uničevanju Zemlje. Ocean pa mirno živi svoje življenje. Živali oceana se ne pehajo za dobičkom, ne ubijajo za višje cilje, temveč zgolj za preživetje … Živali zadovoljujejo svoje dnevne potrebe, se razmnožujejo, kadar je to potrebno in ne upajo na večno življenje, temveč življenje zapuščajo z dostojanstvom.

Ocean daje življenje, ocean je življenje. Ljudje bi se od njega morali učiti.

THE MAGNET

Daniele Iop, Italija

Jezik: angleški; čas: 10 minut

14. beograjski festival podvodnega filma: 1. mesto (IC)

 V Tihem oceanu, 500 kilometrov do najbližje obale, ležita Kolumbijski otok, Malpelo Island, in nacionalni park Kostarike, Cocos Island. Otoka v neskončnosti oceana kot oazi gostita številne rastlinske in živalske vrste, od katerih so mnoge endemične. Ta neokrnjena narava kot magnet privlači potapljače, naravoslovce in žal tudi divje lovce.

ZENOBIA

Edward Snijders, Nizozemska

Jezik: angleški; čas: 26 minut

14. beograjski festival podvodnega filma: 2. mesto (IC)

Švedski trajekt Zenobia je v prvem letu svoje plovbe 7. junija 1980 potonil blizu luke Larnaca na Cipru. 172 metrov dolg trajekt je potoval iz Kopra na Ciper. Računalniško vodeni balastni tanki so se napolnili z vodo, trajekt se je nagnil bok in pričel toniti. Številni ljudje so spremljali dogajanje z obale, žrtev ni bilo.

S prikolicami in tovornjaki popolnoma natovorjen trajekt leži na levem boku na globini od 22 do 42 metrov in privablja številne potapljače. Potapljanje je tukaj izredno nevarno, saj popuščajo nosilci, ki lahko vsak hip spustijo tovor na dno.

Trajekt, nekoč ponosen dosežek človeka, je postal umetna oaza sredi morja, skrivališče za številne morske rastline in živali.

IF I CAN DRIVE, I CAN DIVE!

Peter Lombar, Slovenija

Jezik: angleški; čas: 6 minut

14. beograjski festival podvodnega filma: posebna nagrada (IC)                                                       37. festival podvodne fotografije in filma, Marseille: Prix Expression Libre

V filmu je predstavljen enodnevni trening velike skupine rekreativnih potapljačev s poškodbo hrbtenjače, ki je edinstvena v svetu. Posnet je bil v bazenu v Slovenskih Konjicah.

DEEP SEA UNDER THE POLE

Docside production, Thierry Robert

Jezik: francoski; čas: 56 minut

14. beograjski festival podvodnega filma: Grand Prix

Film predstavlja Rolexovo ekspedicijo na Severni pol, katere cilj je raziskati skrivnostno stran ledenega oceana. Ekipa alpinistov, farmacevtov, fotografov in snemalcev se nahaja okoli 70 km od severnega pola, pred njimi je okoli 800 km ledene površine, zunanja temperatura -42 °C. Njihov plan je dnevno prehoditi 12 do 15 kilometrov proti jugu, narediti okoli 50 potopov ter na različnih mestih meriti temperaturo vode in debelino ledu.

Potovanje v fantastični svet popolnoma bistre vode je zastrašujoče lep. Podvodni relief daje videz zamrznjenih oblakov, ki jih gradijo ogromni kristalov neverjetnih barv … Tudi pod ledom so našle svoj življenjski prostor nekatere živali: iz ledu se izvijajo amfipode, v različnih slojih ledu živijo ribe iz družine trsk (Arctogadus Glacialis), videli so tudi redko vrsta meduze, Narcomedusa,  ki so jo doslej imeli možnost opazovati le iz podmornic 2000 metrov globoko … Med vsemi najlepši pa so polži morski angeli, ki predstavljajo Arktiko v vsej njeni lepoti in nežnosti. 

Na poti proti jugu temperatura narašča, led se raztaplja. Zaradi globalnih sprememb se je debelina ledu zmanjšala z več metrov, na zgolj 1,5 metra, vse več je razpok, prehod je vedno težji. Ekipa napreduje vedno počasneje. Led se lomi, razpoke so vedno večje, tveganje je prevelik. 47 dan ekspedicijo prekinejo. Prehodili so samo 170 kilometrov od načrtovanih 800, a živeli so na površini oceana in bili priče nastanka tega sveta.